Ochutnejte lahodné italské šumivé víno Prosecco, které neodmyslitelně patří k létu. Svůj název získalo od vesnice, ležící v severní Itálii. Od roku 2010 je možné pojmenovávat takto vína pouze tehdy, pokud jsou vyráběna z odrůdy zvané Glera.
To nejlepší prosecco pak pochází ze srdce regionu – z oblasti Conegliano Valdobbiadene poblíž Trevisa.
Co je to prosecco?
Prosecco zní tak vznešeně a exkluzivně. A to také je! Zajímá vás, co je vlastně prosecco, jak a kde se vyrábí a jaké víno může být právem nazýváno prosecco? Prozradíme vám vše, co je dobré o tomto svěžím šumivém víně, které neodmyslitelně patří k letním horkým večerům, vědět.
Prosecco se stalo hitem posledních let a neodmyslitelně patří k letnímu dobrodružství. Ať už se chystáte podávat lahodný oběd, lehkou večeři, nebo si chcete s přáteli vychutnat sklenku svěžího šumivého vína na terase a pozorovat hvězdy, prosecco bude tou skvělou volbou. Je to víno, které vyniká lehkou ovocnou chutí, a jeho jemné bublinky mu dodávají neodmyslitelný šmrnc. Hodí se pro každý den i příležitost.
TIP redakce: Za poslední dobu si prosecco oblíbilo mnoho milovníků vína, proto není divu, že je zájem o velké degustace. Pokud milujete prosecco a chcete ochutnat co nejvíce druhů prosecca. Můžete na degustaci využít adventní kalendář s alkoholem. Je to i skvělý dárek pro vaše nejbližší.
Stoupající oblíbenost prosecca hýbe světem i Českem. A originální víno, které je jednoznačnou volbou českých barů, se najde i v repertoáru moravských vinařství. Věděli jste, že prosecco, vonící po bílých kvítcích a zeleného jablíčka můžete ochutnat v Lahoferu na Znojemsku? Jedná se stále ještě o novinku a značka jako jedna z mála si může označení prosecco na své etiketě opravdu dovolit. Na zakázku pro ni jej totiž vyrábí vinařství přímo v Itálii. Jde o to, že název “prosecco” nesmí být použito pro žádné jiné víno, než to, které je vyrobené v severní Itálii v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia, a to z hroznů odrůdy Glera.
Pro Italy je prosecco zkrátka klenot, který si náležitě chrání. Zneužití ochranné známky si hlídají. Pokud dojde ke zneužití výrazu prosecco, ihned sjednají nápravu. Popravdě, jen v tuzemsku se můžeme setkat s velkým množstvím šumivých vín, které toto označení pyšně nosí a nemají na to právo. Jen za posledního dva a půl roku podnikli inspektoři SZPI celkem 146 kontrol, přičemž v 78 případech narazili na pochybení, které souviselo s názvem Prosecco. Ať už šlo o špatné označování, klamání, nebo přímo zneužití značky.
Kde se pěstuje prosecco
Malebný kraj údolí Conegliano Valdobbiadene je obklopený strmými terasovými vinicemi, které prakticky vylučují jakékoliv použití techniky. Půda je zde tvořena jílovitým vápencem, pískovcem a žlutomodrým slínem. Hrozny vína prochází maximální péčí zdejších zkušených vinařů a při sklizni doslova nasazují své zdraví.
Pěstování i název prosecca je velmi zajímavé. Víno získalo název od stejnojmenné vesničky, která se stala součástí Terstu. Po roce 2009 ale získala pojmenování Glera a název Prosecco určuje právě jedinečný původ vína. Tato odrůda roste pouze na vinicích severní Itálie v oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia. Prosecco je tedy vyráběné z révy Glera a může obsahovat maximálně 15% jiných bílých odrůd vína, aby bylo možné Prosecco nazývat Proseccem.
Historie tohoto šumivého vína se začala psát v roce 1754. Odtud je dochovaná první písemná zmínka pocházející z díla „Il Roccolo, Ditirambo“. Tady autor Aureliano Acanti cituje prosecco: „Kdo neví, jak vynikající jsou naše Marzeminos, Bianchettos, Proseccos, Moscatellos, Malvasias, Glossari a další vína, která se pěstují na různých nedalekých kopcích, když jsou vskutku vyráběna s větší péčí, než tyto odrůdy hroznů a půdy, na kterých se kultivují, vyžadují?“
Z jaké odrůdy se vyrábí?
Pravé prosecco je vyrobené z 85 % z odrůdy Glera, historicky původní odrůdy, která se v roce 2009 přejmenovala na prosecco. V rámci DOCG si mohou vinaři zbylých 15 % míchat dle libosti z odrůd verdiso, perera a bianchetta. U DOC pak lze použít jakoukoli bílou odrůdu. Pokud se nedodrží tyto podmínky, nesmí vinaři použít výraz prosecco, ale pouze “Vino.”
Jak chutná prosecco
Tento italský klenot nevyniká nijak zvlášť výraznou chutí. Jde o svěží víno s ovocnou chutí, kde můžeme ucítit hrušky, jablka, meruňky a broskve. Prosecco v sobě neobsahuje příliš mnoho zbytkového cukru, proto o něm můžeme říci, že je sušší. Možná i proto je oblíbenou ingrediencí pro letní drinky. Hlavně sušší prosecco však doporučujeme vychutnat si samotné, ledově vychlazené na teplotu 5 až 7 °C, případně dozdobené plátkem pomeranče.
Jak se dělí prosecco a jeho druhy?
Podle perlení
Dělení podle zbytkového cukru
U prosecca se také hodnotí množství cukru obsaženého ve víně. Ten obvykle určuje, jaký typ prosecca si nakonec oblíbíme. Například Extra BRUT neobsahuje žádný zbytkový cukr. BRUT obsahuje zbytkový cukr od 0 do 12 g na litr vína, EXTRA DRY obsahuje 12-17 g/l a nakonec označení DRY, kdy víno obsahuje zbytkového cukru nejvíce a to 17-32 g/l.
Podle oblasti pěstování
Hlavní dělení prosecca je však podle oblasti. DOC a a DOCG zkratky na lahvi.
- Prosecco DOC (Denominazione di origine controllata), kam spadá Prosecco z 9 provincií v regionu Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Označení má navíc 2 podskupiny – DOC Treviso a DOC Trieste.
- Prosecco DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) je známka, která označuje vína ze 2 oblastí: území mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v provincii Treviso a území poblíž města Asolo. Vína jsou označená jako Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG nebo Asolo Prosecco Superiore DOCG.
Podle druhu hroznů
Pro prosecco se používají hrozny Glera. Ty nejlepší láhve pocházejí z nejlepších vinic Conegliano Valdobbiadene. V překladu Rive znamená „strmé svahy“. V roce 2009 jich bylo identifikováno 43 a dohromady tvoří 353 hektarů vinné révy, tedy jen nějaká čtyři procenta rozlohy vinic určených pro výrobu prosecca.
K čemu se hodí podávat prosecco?
V Itálii je Prosecco nejoblíbenějším šumivým vínem a proto není divu, že je všudypřítomné. Mimo Itálii se nejčastěji používá jako aperitiv nebo jako součást míchaných drinků.
Prosecco se hodí servírovat v kteroukoliv denní i noční hodinu, k významné události, nebo pro vychutnání večera s vašimi přáteli. Je výborné k různým salátům s dotykem sladkosti. Po večeři k lehčím dezertům či k sorbetu.
Nejsušší Prosecco Brut jemnou perlivostí a citrusovými tóny skvěle doplní předkrmy, risotta a těstoviny. Je zvláště dobré se zeleninou a mořskými plody.
Prosecco Extra Dry se pro svou jemnější chuť nejvíce hodí jako aperitiv. Při párování s jídlem nešlápnete vedle u čerstvých sýrů, světlého masa nebo mušlí.
Sladší Prosecco Dry se hodí k suchým dezertům, jako je italské panettone, makronky nebo máslové sušenky. Zajímavé je i párování s výrazně kořeněnými exotickými pokrmy. Ke klasickým dezertům se pak nejvíce hodí Prosecco Demi-Sec.
Teplota při podávání
Prosecco podávejte vždy důkladně vychlazené, na teplotu 6 až 8 stupňů Celsia. Pro důkladné vychlazení vložte láhev do kbelíku s ledem a vodou a nechte tak několik hodin odpočívat v lednici.
Sklenice na prosecco
Prosecco je často servírované ve flétnách – v úzkých sklenkách na vysoké noze. Správně by se ale mělo podávat ve velkých sklenicích na víno. Italové jej tak servírují proto, aby bylo možné rozvinout a užít si jeho aroma.
Šumivá vína se servírují ve flétnách proto, že menší plocha neumožní tak rychlý únik bublinek. Ideální variantou na Prosecco je tak sklenice tulipánového tvaru, které nabízí to nejlepší z obou.
Další informace o výběru sklenic na alkohol najdete v článku: Jaké sklenice použít na lihoviny
Jak otevřít prosecco
Prosecco je ideální vypít co nejrychleji po otevření, na rozdíl od dobrého Champagne a jiných v lahvi kvašených vín ztrácí perlení relativně rychle. Nejlépe ho užijete v prvním roce prodeje. Při delším skladování rychle transformuje tížené ovocné a květinové tóny do zralejších, více vínových.
Speciální termíny – víte, co znamenají?
Prosecco Mionetto
Prosecco Mionetto je nejznámější značkou Prosecca ve světě. Za 130 let své existence se stalo hlavním představitelem vinařské oblasti a největším vývozcem prosecca do celého světa.
Prosecco Martini
Prosecco Martini je, stejně jako Mionetto, označení firmy vyrábějící Prosecco. Toto spumante je cuvée typické odrůdy Glera s Chardonnay a Rulandským modrým.
Prosecco Treviso
Prosecco Treviso, oficiálně tedy Prosecco DOC Treviso, pochází z vinic oblasti kolem provincie Treviso. Spolu s vinaři z oblasti Trieste jsou jedinými, kteří mohou přidávat název oblasti do známky na vinětě.
Glera
Glera je odrůda hroznů, ze kterých se Prosecco vyrábí. Dříve se pro odrůdu používal zároveň název Prosecco, ale v roce 2009 byl uzákoněn jednotný název pro hrozny – glera a pro víno z nich vyrobené (min 85 %) v dané oblasti – Prosecco.
Australské Prosecco
Australské Prosecco je název používaný pro vína z hroznů glera pěstovaných v Austrálii. Odrůda se zde pěstuje dlouhou dobu a vinaři vedou spor, zda mohou název Prosecco nadále používat.
Kde koupit nejlepší prosecco?
Nevíte, kde koupit pravé prosecco, vyrobené z hroznů, které dozrály na slunných italských svazích? Zvažte nákup ve specializovaných prodejnách s vínem, u kterých máte záruku kvality.
Na internetu koupíte prosecco online například v e-shopu Alkohol.cz – často v akci a se speciálními slevami.