Listopad venku znamená vlezlé počasí, otravné plískanice, ale také čekání na svatého Martina.

Jestli přijede na bílém koni bývá každý rok nejisté, ale v jednom se na Martina můžeme spolehnout: 11. listopadu od 11 hodin se na pultech vinoték objeví lahve se Svatomartinským vínem.

Jaké vlastně je a v čem spočívá jeho kouzlo?

Co je Svatomartinské víno?

Svatomartinská vína jsou první vína z aktuálního ročníku, která po sklizni zrála sotva pár týdnů. I za tak krátkou dobu však stihla získat svěží ovocnou chuť, pro Svatomartinská vína typickou.

Víno se smí vyrábět pouze z několika odrůd, které na českých a moravských vinicích časně dozrávají. Podle odrůdy, ze které se víno vyrábí, může být Svatomartinské bílé, červené, ale i růžové.

S prodejem se začíná každoročně 11. listopadu, kdy v kalendáři slaví Martin.

Výroba a prodej Svatomartinského vína podléhají přísným pravidlům, bez hodnocení odborné komise se tato akce neobejde.

Odborníci posuzují chuť vína, jiskru, barvu a také aroma neboli buket. Pokud víno zatěžkávací zkouškou projde, může se začít prodávat.

TIP: Víte, že lahve se Svatomartinským vínem mají na etiketě svatého Martina na bílém koni?

Tradice Svatomartinského vína

První zmínky o ochutnávání mladého vína se datují do doby císaře Josefa II.

Začínalo se koštovat právě v období okolo svátku svatého Martina, pro vinaře to znamenalo, že těžká práce na vinicích skončila a nastal čas oslav a hodování.

Však je také tradice Svatomartinských vín spojená s konzumací pečené husy a svatomartinských koláčů.

V novodobé vinařské historii je Svatomartinské spojené s rokem 2005, odkdy se pod touto značkou oficiálně začalo prodávat. Otevírání a košt Svatomartinských vín jsou spojené i v současnosti s řadou slavností, průvodů a hodů.

„Pod označením Svatomartinské se mohou prodávat vína odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský (bílá vína) a Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína), která prošla hodnocením. Jedná se o svěží, lehká, příjemně pitelná vína s nižším obsahem alkoholu, obvykle do 12 procent,“ 

Vinař Pavel Krška pro Vitalia.cz

K čemu Svatomartinské pít?

Svatomartinské je suché, lehké a svěží víno, dobře se hodí k tradiční české kuchyni.

Pečená svatomartinská husa s lokšemi (bramborové placky), husí jatýrka na cibulce, to vše bude chutnat s červeným vínem. Můžete být však kreativní a vyzkoušet jej k sushi.

Svatomartinské bílé a růžové pak zalahodí na jazyku v kombinaci s pečenou rybou nebo krocaními prsy.

TIP: Víno lze použít také k podlévání svatomartinské husy při pečení.

Jak dlouho vydrží Svatomartinské víno?

Svatomartinské víno není vhodné k archivaci, spadá do kategorie tzv. mladých vín, které je potřeba poměrně rychle vypít.

Po delší době totiž dochází ke ztrátě svěžesti vína, poznamenána je také jeho chuť.

Podobné příspěvky